Italienske kødboller i tomatsauce
Kødboller i tomatsauce med tagliatelle er en klassiker fra Walt Disneys tegnefilm, Lady og Vagabonden, hvor Vagabonden galant skubber den sidste kødbolle over til Lady. Udover at Polpette di vitello al sugo er gjort til en en klassiker pga. en tegnefilm, smager retten super godt, især når tomatsaucen er veltilberedt.
Jeg har valgt, at købe en rigtig god tagliatelle lavet på æg, og som kun skulle koge i 1½ minut. Du kan selvfølgelig lave din egen tagliatelle ved, at bruge min grund opskrift på pasta.
Er det også nødvendigt, at bruge pastatypen tagliatelle?
Man kan sagtens serverer en spaghetti til kødbollerne, eller den pasta type man bedst kan lide.
Jeg har i denne opskrift forsøgt, at bruge den pastatype der er mest traditionel i forhold til denne ret.

Kødboller i tomatsauce
Ingredienser
Tomatsauce:
- 3 fed hakket hvidløg
- 1 løg skåret i tern
- 2 ds. flåede tomater
- ½ dl. grappa kan udelades
- 1½ dl. hvidvin
- 1 dl. fløde
- 2 spsk. tomatkoncentrat
- Friske basilikumblade
- 1 dl. ristede pinjekerner
- Sorte oliven
Kødboller:
- 500 g hakket kalv eller kalv & flæsk
- 1 æg
- ½ - 1 dl. rasp
- 1/4 dl. mælk
- 75 g revet parmesanost
- 1 - 2 hakket fed hvidløg
- 3 spsk. hakket bredbladet persille
- ½ spsk. revet citronskal
- Salt og peber
Sådan gør du
Tomatsauce:
- Sauter hvidløg og løg ved middelvarme indtil de bliver glasklare. Tilsæt grappaen, sluk for emhætten og sæt ild til alkoholen. Når alkoholen er fordampet tilsættes tomatpuréen, som røres sammen med løgene i et par minutter, hvorefter hvidvinen hældes ved. Lad hvidvinen koge lidt ind, inden de flåede tomater tilsættes.
- Smag til med salt og peber.
- Lad nu tomatsaucen simre i en times tid inden fløden hældes i, og kødbollerne tilsættes.
Kødboller:
- Rør farsen med æg, mælk, parmesanost, hvidløg, persillen og halvdelen af raspen. Såfremt farsen er for våd tilsættes mere rasp.
- Smag til med salt og peber.
- Kødbollerne kommes i den varme tomatsauce og simrer med i 20 - 30 minutter inden servering.
Noter
Med tiden er jeg kommet frem til, at saucen i mange italienske retter er meget afgørende for rettens smag. Jo længere tid saucen simrer, jo bedre smager den. Ind i mellem kan det herhjemme gå lidt stærkt med, at lave en god tomat sauce eller pasta sauce.
Mit tip er, at hvis man aftenen inden har tid og overskud til få startet op på denne tomatsauce, så er man kommet rigtig langt med, at kunne serverer en virkelig velsmagende pastaret. Kødbollerne kan man lave samme dag retten skal serveres. Når tilberedningen deles op i to dele er der også lidt ekstra tid.