Kødboller i tomatsauce med tagliatelle er en ægte italiensk klassisk pastaret.
Selv om retten måske er mere kendt fra Walt Disneys tegnefilm, Lady og Vagabonden, hvor Vagabonden galant skubber den sidste kødbolle over til Lady. Udover at Polpette di vitello al sugo er gjort til en en klassiker pga. en tegnefilm, smager retten super godt, især når tomatsaucen er veltilberedt.
Jeg har valgt, at købe en rigtig god tagliatelle lavet på æg, og som kun skulle koge i 1½ minut. Du kan selvfølgelig lave din egen tagliatelle ved, at bruge min grund opskrift på pasta.
Er det også nødvendigt, at bruge pastatypen tagliatelle?
Man kan sagtens serverer en spaghetti til kødbollerne, eller den pasta type man bedst kan lide.
Jeg har i denne opskrift forsøgt, at bruge den pastatype der er mest traditionel i forhold til denne ret.
Prøv også: Spaghetti Bolognese // Spaghetti alla Puttanesca // Hjemmelavet Tagliatelle
Kødboller i tomatsauce
Ingredienser
Tomatsauce:
- 3 fed hakket hvidløg
- 1 stk. løg skåret i tern
- 2 ds. flåede tomater eller passata
- ½ dl. grappa kan udelades
- 1½ dl. hvidvin
- 1 dl. fløde
- 2 spsk. tomatkoncentrat
- Friske basilikumblade
- 1 dl. ristede pinjekerner
- Sorte oliven
Kødboller:
- 500 g hakket kalv eller kalv & flæsk
- 1 stk. æg
- ½ – 1 dl. rasp
- 1/4 dl. mælk
- 75 g revet parmesanost
- 1 – 2 stk. hakket fed hvidløg
- 3 spsk. hakket bredbladet persille
- ½ spsk. revet citronskal
- Salt og peber
Sådan gør du
Tomatsauce:
- Sauter hvidløg og løg ved middelvarme indtil de bliver glasklare. Tilsæt grappaen, sluk for emhætten og sæt ild til alkoholen. Når alkoholen er fordampet tilsættes tomatpuréen, som røres sammen med løgene i et par minutter.
- Hæld hvidvinen ved som koges lidt ind, inden de flåede tomater tilsættes.
- Smag til med salt og peber.
- Lad nu tomatsaucen simre i en times tid inden fløden hældes i, og kødbollerne tilsættes.
Kødboller:
- Rør farsen med æg, mælk, parmesanost, hvidløg, persillen og halvdelen af raspen. Såfremt farsen er for våd tilsættes mere rasp.
- Smag til med salt og peber.
- Kødbollerne kommes i den varme tomatsauce og simrer med i 20 – 30 minutter inden servering.
Noter
Med tiden er jeg kommet frem til, at tomatsaucen i mange italienske retter er meget afgørende for rettens smag. Jo længere tid saucen simrer, jo bedre smager den. Ind i mellem kan det herhjemme gå lidt stærkt med, at lave en god tomat sauce eller pasta sauce.
Mit tip er, at hvis man aftenen inden har tid og overskud til få startet op på saucen til denne opskrift på kødboller i tomatsauce, er man kommet rigtig langt. Især når denne opskrift på kødboller i tomatsauce med pasta, er noget af det mest lækre du kan forestille dig.
Kødbollerne kan man lave samme dag retten skal serveres. Når tilberedningen deles op i to dele er der også lidt ekstra tid.
Selv kødbollerne i tomatsauce laves af hakket kalvekød eller kalv og flæsk. Det giver kødbollerne en mere let smag og stuktur der passer utrolig godt til tomatsaucen.
Denne dejlige pastaret kan nemt gemmes til næste dag eller fryses hvis du har en rest tilbage.
Stil en HEL Parmesanost på bordet … Ved du, hvor meget sådan en basse vejer?! Vi andre nøjes med at købe en god trekant ad gangen.
Jeg tror du ved hvad jeg mener :-).
Du kan vist ikke helt blive enig med dig selv om hvornår kødbollerne skal i!
Under tomatsovs står der efter 1 time.
Under kødboller står der at de skal stå og simre med i 1 time.
Hvad mener du?
Hej Jørgen
Det jeg kan se læse er, at kødbollerne skal i når saucen har simret i en time. Jeg har tilrettet, at de skal simre med i 60 minutter til 20 – 30 minutter. Dvs. når saucen har simret i 60 minutter tilsættes kødbollerne som simrer med i 20 – 30 minutter.
Bedste hilsner
Søren
Super skøn ret
Mange tak :-).
Bedste hilsner
Søren