Palmekål er en italiensk kål der har smag af nødder og passer perfekt i en palmekål salat.
Palmekål ligner en palme da den gror ud til siderne. Når palmekål steges på panden, bliver den super lækker og får masser af smag, og kan som i denne opskrift bruges i en salat. Den kan også anvendes i wokretter og pastaretter, hvor kålen både giver smag og fylde.
Smagen som palmekål har er let sødlig med noter af nødder, hvilket gør den mere delikat end flere andre grove og grønne kåltyper.
Den mørkegrønne kål stammer oprindelig fra Italien, nærmere bestemt Toscana området. Bladene på palmekål er mere knudret hvor en grønkåls blade er mere hårdt i konturen. Palmekål salat er super lækkert til eksempelvis Porchetta.
Palmekål opskrift
Prøv en stegt palmekål salat som er utrolig nem at lave som tilbehør til andet aftensmad. Når du laver en palmekål salat som svitses skæres stænglerne af bladene, som dernæst deles i mindre stykker. Bladene skæres også i mindre stykker. De små stængler fra palmekålen svitses først på en pande, hvorefter bladene vendes kort med stænglerne. Du får dermed nogle lækre knasende stykker kål sammen med de let blød stegte blade. Jeg blander friske æblestykker, ristede nødder og tørrede tranebær ved. Mere er ikke nødvendigt for denne kål salat.
Se også disse salater: Flowersprouts Kål med hokkaido // Vintersalat af Kål
Palmekål Salat
Ingredienser
- 500 g. palmekål
- 1½ dl. pekannødder eller andre slags nødder
- 1 – 2 stk. æbler
- ½ dl. tranebær
- Olivenolie til stegning
Sådan gør du
- Skyl og tør palmekålen.
- Skær stænglerne af, som skæres i mindre stykker af 2 – 3 cm. Bladene skæres ligeledes i mindre stykker.
- Rist pekannødderne på en tør pande ved middelvarme i omkring 5 – 10 minutter mens de ofte vendes.
- Del pekannødderne på langs.
- Skær æblerne i tern.
- Varm en pande op ved middelhøj varme og kom 2 spsk. olie på, hvori palmekål stænglerne svitses indtil de får farve.
- Dernæst vendes bladene på panden indtil de skifter til en flot grøn farve og falder sammen.
- Kom kålen i et stort fad og vend de øvrige ingredienser sammen med palmekålen. Drys med havsalt.
Noter
Anvendelse af palmekål
Prøv eksempelvis at stege bladene hele på en pande eller grill, hvor de serveres på en fad. Når de lynsteges hele, får de en utrolig flot farve. De kan selvfølgelig skæres i mindre stykker og blandes med andre ingredienser. Ligesom bok choy passer palmekål perfekt i wok retter, hvor jeg ikke skærer stænglen fra, men deler de hele blade i mindre stykker, hvorefter de lynsteges.
Friske palmkålblade.
Vi er blevet helt vilde med denne stegte palmekål salat som er nem at tilberede. Samtidig er det en salat jeg personligt synes passer lige så godt i foråret som efterår og vinter. Grunden er palmekålens skønne smag, og den samtidig har en helt anden og finere konsistens end eksempelvis grønkålen.
En palmekål salat smager ligeledes utrolig god kold og holder sig flere dage i køleskabet.
Server kålsalaten i et stor fad.
Hej Søren,
Inspirerende og rigtig gode opskrifter du sender mig – mange tak for det!
Har derfor prøvet flere af dem, skal i gang med Mango-salsaen, men i dag gik det endelig op for mig, hvad palmekål egentlig er for en fætter! Har bl.a. lige læst, at den også er velegnet til den lækre stenbidderrogn, som er på hylderne lige nu!
Mvh.
God weekend,
Alice Maud
Hej Alice
Det er jeg rigtig glad for at læse, og selv tak fordi du følger med, og prøver opskrifterne.
Du kan godt glæde dig til mango salsaen :-).
Tak for tippet med palmekål og stenbiderrogn, hvilket jeg selv skal have prøvet.
De bedste hilsner og god weekend
Søren