Stifado
Stifado er en lækker græsk simre ret, der består af oksekød braiseret i rødvin, nelliker, kanel og spidskommen. Hvis du har været i Grækenland er det svært ikke, at støde på denne utrolig smagfulde traditionelle ret, som oftest serveres med kartofler eller ris til.
Retten hører under kategorien simremad, og minder lidt om den franske klassiker Daube, uden at smage af det samme. Opskriften på Stifado er dog en anden end Daube, og smager også anderledes. En af de rigtig godt ting ved retten Stifado er, at den smager bedre og af mere dagen efter, og sagtens kan strække sig over to dage, hvis man holder af restemad.
Jeg har i denne opskrift valgt, at bruge et godt stykke bov af ungkvæg, da kødet ikke behøves, at simre i alt for mange timer. Såfremt du vælger et stykke bov af okse, bør det have længere tid. Man kan f.eks. vælge, at tilberede retten dagen før, så den braisere over flere gange. Jeg valgte, at serverer ovnbagte rodfrugte fritter, tzatziki og en salat af edamame bønner til. Men den kan også bare serveres med ris eller kartofler til.

Stifado
Ingredienser
Stifado
- 1 kg. bov inderfilet, klump eller andet
- 1 flaske rødvin
- 6 hele skalotteløg
- 200 g perleløg evt. på frost for nemhedens skyld
- 4 fed hvidløg
- 2 spsk. tomatpure
- 1½ tsk. hele spidskommen
- 1 tsk. hele nelliker
- 1 hel stjerneanis
- 1 hel kanelstang.
- Skallen og saften fra en citron
- Salt Efter smag
Rodfrugte Fritter
- 1 kålrabi
- 1 knoldselleri
- 4 pastinak
- 3 spsk. frisk hakket rosmarin
- Saften fra 1 hel citron
- Olivenolie
- Salt og peber
Sådan gør du
Stifado
- Puds oksekødet for sener og fedt. Skær det dernæst i halvstore stykker, som brunes af på alle sider i en gryde med olie i.
- Skræl skalotteløgene og del dem i kvarte. Hvidløgene hakkes fint.
- Tag det brunede kød op af gryden, og sauter skalotteløgene og hvidløget ved middel varme. (OBS. Perløgene skal først i når retten har simret i en time).
- Kom kødet tilbage i gryden og kom tomatpuréen i, som får lov at svitse i et minuts tid.
- Hæld rødvinen ved, som damper af.
- Kom krydderierne i en tepose eller gazepose, og læg den i retten.
- Når retten har simret i 1 time tilsættes perleløgene, citronskallen -og saften.
- Lad det yderligere i ca. 1 - 1½ time, eller indtil kødet er mørt.
Rodfrugte Fritter
- Skræl rodfrugterne, og skær dem dernæst i stave af ca. 5 x 1 cm. Jeg plejer for nemhedens skyld først, at hælde dem i en skål, hvor jeg hælder olivenolie og det halve af citronsaften i, hvor det blandes godt rundt.
- Dernæst kommes de i en bradepande, hvor jeg drysser det halve af rosmarinen og salt og peber over.
- Bag dem i ovnen ved 180 grader i ca. 45 minutter eller til de er nogenlunde sprøde.
- Inden servering drysses de med resten af rosmarin og citronaften.
Noter