og

Stifado

af | 7. jan 2015 | Hovedretter, Okse - Kalvekød, Simremad

Stifado Græsk simre gryderet

Stifado er en lækker græsk simre ret,  der består af oksekød braiseret i rødvin, nelliker, kanel og spidskommen.

Hvis du har været i Grækenland er det svært ikke, at støde på denne utrolig smagfulde traditionelle ret, som oftest serveres med kartofler eller ris til.
Retten hører under kategorien simremad, og minder lidt om den franske klassiker Daube, uden at smage af det samme.

Opskrift på Stifado

Opskriften på Stifado er dog en anden end Daube, og smager også anderledes.  En af de rigtig godt ting ved retten stifado er, at den smager bedre og af mere dagen efter, og  sagtens kan strække sig over to dage, hvis man holder af restemad.

Jeg har i denne opskrift på stifado valgt, at bruge et godt stykke bov af ungkvæg, da kødet ikke behøves, at simre i alt for mange timer. Såfremt du vælger et stykke bov af okse, bør det have længere tid. Man kan f.eks. vælge, at tilberede retten dagen før, så den simre over flere gange, hvilket giver gryderetten langt mere smag og mørhed.

Prøv også disse simre gryderetter: Boeuf Bourguignon // Mørbradgryde // Ungarsk Gullash // Shepherd´s Pie

Stifado

Stifado er en lækker græsk simre ret,  der består af oksekød braiseret i rødvin, nelliker, kanel og spidskommen.
4.75 fra 4 stemmer
Udskriv Pin Bedøm
Ret: Opskrift, Hovedret, Oksekød, Simremad
Køkken: Græsk
Forb. tid: 45 minutter
Tilb. tid: 2 timer 30 minutter
Samlet tid: 2 timer 15 minutter
Antal: 4 personer
Forfatter: Søren Willadsen

Ingredienser

Stifado

  • 1 kg. bov inderfilet, klump eller andet
  • 1 flaske rødvin
  • 6 hele skalotteløg
  • 200 g perleløg evt. på frost for nemhedens skyld
  • 4 fed hvidløg
  • 2 spsk. tomatpure
  • tsk. hele spidskommen
  • 1 tsk. hele nelliker
  • 1 hel stjerneanis
  • 1 hel kanelstang.
  • Skallen og saften fra en citron
  • Salt Efter smag

Rodfrugte Fritter

  • 1 kålrabi
  • 1 knoldselleri
  • 4 pastinak
  • 3 spsk. frisk hakket rosmarin
  • Saften fra 1 hel citron
  • Olivenolie
  • Salt og peber

Sådan gør du

Stifado

  • Puds oksekødet for sener og fedt. Skær det dernæst i halvstore stykker, som brunes af på alle sider i en gryde med olie i.
  • Skræl skalotteløgene og del dem i kvarte. Hvidløgene hakkes fint.
  • Tag det brunede kød op af gryden, og sauter skalotteløgene og hvidløget ved middel varme. (OBS. Perløgene skal først i når retten har simret i en time).
  • Kom kødet tilbage i gryden og kom tomatpuréen i, som får lov at svitse i et minuts tid.
  • Hæld rødvinen ved, som damper af.
  • Kom krydderierne i en tepose eller gazepose, og læg den i retten.
  • Når retten har simret i 1 time tilsættes perleløgene, citronskallen -og saften.
  • Lad det yderligere i ca. 1 – 1½ time, eller indtil kødet er mørt.

Rodfrugte Fritter

  • Skræl rodfrugterne, og skær dem dernæst i stave af ca. 5 x 1 cm. Jeg plejer for nemhedens skyld først, at hælde dem i en skål, hvor jeg hælder olivenolie og det halve af citronsaften i, hvor det blandes godt rundt.
  • Dernæst kommes de i en bradepande, hvor jeg drysser det halve af rosmarinen og salt og peber over.
  • Bag dem i ovnen ved 180 grader i ca. 45 minutter eller til de er nogenlunde sprøde.
  • Inden servering drysses de med resten af rosmarin og citronaften.

Noter

Stifado er en af de retter der næsten altid er noget tilover af, og som bare smager af endnu mere dagen efter.
Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

Tilbehør til græsk simre gryderet

Jeg valgte, at serverer ovnbagte rodfrugte fritter, tzatziki og en salat af edamame bønner til stifado. Men den kan også bare serveres med ris eller kartofler til. Ønsker du kartofler til gryde retten kan jeg klart anbefale, at du laver klassisk græske sprøde kartofler til som DISSE. Du får derved den helt rigtige græske smag.

Opskrift på Stifado

Vi er i dagligdagen utrolig glade for velsmagende simre gryderetter som denne græske stifado. Grunden er meget enkelt. Jeg bruger lidt ekstra tid på at lave selve gryderetten, men vi har derefter aftensmad til flere dage og ind i mellem en rest til fryseren. Jeg laver altid ekstra som vil svare til omkring 6 eller 8 personer. Samtidig bliver næsten alle simreretter kun langt bedre når de varmes op igen.

Klassiske stifado med græske kartofler til

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

16 Kommentarer

  1. Piskeriset

    Det er en fantastisk ret, og du har virkelig taget de skønneste billeder af den – særdeles imponerende, når nu simremad sjældent er særlig fotogen 🙂

    Svar
    • Søren

      Tusinde tak for rosen :-).

      Svar
  2. Janne

    Hvordan laver du edamamesalaten?

    Svar
    • Søren

      Hej
      Edamamesalaten laves på følgende måde:
      Ingredienser:
      1 pose edamame bønner
      Cocktail tomater
      1 – 2 rødløg i tern
      Fetaost ca.1/3 blok
      Olivenolie
      Saften fra 1/4 – ½ citron
      evt. krydderurter som oregaon
      Salt og peber

      Tø edamame bønnerne op. Skær tomaterne i halve eller kvarte. Skær fetaosten i små tern. Bland det hele sammen og drys med olivenolie og evt. krydderurter. Smag til med citronsaft og salt og peber.

      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  3. Johannes Jørgensen

    Jeg har som formået at lave den her 2 gange (til 4, og til 18 personer), begge med stor succes. Sikke en fantastisk opskrift, som roligt kan fordobles, tredobles etc.
    Nem og lave selv for en 21-årig studerende.

    Svar
    • Søren

      Hej Johannes
      Tak for rosen, og super at læse at den sagtens kan dobles op til det man ønsker.
      God weekend.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  4. Mads Thorbjørn Christensen

    Hej Søren. Vi var på Cypern i sommer , og smagte Stifado dér ! Vi var meget begejstrede for smagen ! Da vi var vel hjemme igen , googlede jeg retten , og fandt din opskrift ! Tusind tak ,- en fornøjelse ,- din udgave er klart bedre (fantastisk) end udgaven fra restaurant på Cypern ! Tak for en dejlig hjemmeside ! 😉 De bedste hilsner fra Mads Thorbjørn ! 😉

    Svar
    • Søren

      Hej Mads Thorbjørn
      Tusinde tak for rosen, hvilket jeg bliver helt stolt af at læse.
      Super skønt, at min er bedre end den i har smagt på Cypern, og du kan lide min side. Jeg håber du vil fortsætte med, at følge den.
      Bedste jule og nytårs hilsner
      Søren

      Svar
  5. Jens Christian Nedergaard Justesen

    når man ser øvrige opskrifter på nettet, så anvendes der laurbærblade…… men ikke i jeres opskrift, hvorfor ikke ???
    stor hilsen
    JCNJ

    Svar
    • Søren

      Hej Jens
      Jeg har brugt en traditionel stifado opskrift fra en kogebog, hvor det ikke var i.
      Men det hindrer ikke, at du bruger det.
      Rigtig godt nytår.
      Søren

      Svar
  6. Øjvind Møller Nielsen

    Hej.
    Jeg er ked af det, for vi har fået så mange forskellige måder stifado på de græske øer, så nu ville jeg selv lave retten og faldt for din opskrift og kommentarerne. Desværre blev det ikke en succes, den svarer slet ikke til vore forventninger, måske har jeg gjort noget forkert, men den skal ikke prøves igen desværre :(.
    Vh Øjvind

    Svar
    • Søren

      Hej Øjvind
      Da du desværre ikke skriver, hvad der er anderledes i denne opskrift og dem du har fået i Grækenland er det svært, at svare dig.
      Ud fra min egen erfaring skal man nogle gange lege med opskrifterne for, at få den smag man forventer.
      Jeg har i min opskrift valgt, at serverer rodfrugte fritter, hvilket man ikke gør i Grækenland.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  7. Sofie Fjendbo

    Lavede Stifado for mange år siden og har gode minder om denne ret. Nu har jeg prøvet din opskrift og undre mig over mængden af rødvin og især citronskal der fuldstændig overdøver de varme krydderier🤔og hvad med salt, skal retten slet ikke saltes? Salt er af de vigtigste smagsforstærkere i køkkenet
    Venlig hilsen Sofie

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Sofie
      Hvad angår salt er det en forglemmelse at jeg ikke har skrevet det ind. Der skal selvfølgelig salt i.
      Jeg oplever ikke at rødvinen overdøver krydderierne men matcher dem, især når retten får lov at simre i op til 2½ time, hvor rødvinen gerne skulle koge mere ind.
      Citronskallen synes jeg ligeledes giver noget naturlig syre til retten.
      Man kan komme en halv flaske vin i.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  8. Søren Willems

    Har ikke brugt Stjerneanis før, men det er da bare fantastisk! Tak 🙂

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Søren
      Stjerneanis giver en skøn smag til flere forskellige retter, som Stifado.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Gastromad Logo

NYHEDSBREV

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.


Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!