Ball Tip
Hvad er en ball tip sirloin? Denne utrolig velsmagende amerikanske udskæring kommer ganske enkelt fra klumpen.
Den minder lidt om culotte udskæringen, da dens fibre skifter retning.
Ball tip har en lækker marmoering, der gør den utrolig velsmagende.
Prismæssigt ligger den ca. et sted i mellem en okse- og kalveculotte.
Jeg har nu tilberedt en ball tip et par gange, og er kun blevet endnu mere begejstret for denne udskæring. De gange jeg har tilberedt er den røget på grillen efter en tur i vakuumposen natten over med en god gang tør rub for, at give den yderligere smag.

Ball Tip
Ingredienser
- 1 ball tip af ca. 1155 g
- 9 g kaffe bønner
- 0,5 tsk. chipotle
- 2 tsk. paprika
- 2 tsk. sennepspulver
- 1 tsk. timian
- 1 tsk. fennikel frø
- 1½ tsk. peberkorn
- 1 tsk Chile negro entero
- 1½ tsk. salt
- 1½ dl. hickory røgflis
- Bbq Sauce eller Rabarber Bbq sauce
Sådan gør du
- Fjern de værste sener fra overfladen af ball tippen, men behold den smule fedt der sidder på.
- Bland kaffe bønner, chipotle, paprika, sennepspulver, timian, fennikel frø, peberkorn, chile negro entero og salt i en morter eller kaffekværner, hvor det køres til pulver.
- Masser rubben godt i kødet, som enten lægges i en frysepose, omsluttes med wrap eller vakumeres og sættes på køl natten over.
- Tænd op for grillen eller ovnen, som skal være på ca. 160 grader.
- Hvis den grilles placeres den midt på, mellem kullene eller brænderne med en drypbakke med lidt væde under.
- Væd hickory flisen med lidt vand, hvorefter de kommes på kullene. Hvis du bruger en gasgrill kommes de i en røgbakke.
- Lad nu ball tippen grille færdig indtil den har en kernetemperatur på 58 grader, hvorefter den skal hvile i 15 minutter inden den skæres ud. Afhængig af størrelsen tager det mellem ca. 70 - 120 minutter. Men brug for en sikkerhedsskyld et stegetermometer.
- minutter inden den er færdig, hvor kernetemperaturen ligger på 54 grader pensles den med bbq saucen.
Noter
Nutrition
Jeg har i denne opskrift valgt, at røge den i ca. 15 minutter inden den færdig grilles. Jeg synes, at en anelse røg tilfører kødet ekstra smag. I min rub har jeg brugt kaffebønner, som igen bibringer kødet noget anderledes, men god smag. Det er lidt som når man taler om vin, der har kaffe eller tobakssmag. Dette kan man udelade, og bruge det man selv mener er bedst i sin rub. Jeg har i denne opskrift kun valgt, at fokusere på kødet og ikke tilbehøret, men under billedet er der et flere links til forskelligt tilbehør der vil være perfekt til en ball tip.
Her har du flere forskellige forslag til det tilbehør jeg selv kunne finde, at serverer til: Hjemmelavet amerikanske baked beans // Squash Anna og perlespelt // Grillet grønt med feta ost // Coleslaw ikke at forglemme // Knuste kartofler og hokkaidocreme.
Den kan uden vanskeligheder tilberedes i ovnen, hvis du ønsker det.