Hjerter i flødesovs er en ægte gammel klassiker fra det danske køkken, som jeg i denne opskrift har piftet op ved at bruge lammehjerter i stedet for kalvehjerter. Desuden har retten fået lidt hvidvin for at give den noget smag og syre.
Lammehjerter er fantastiske i smagen, og mere delikate end kalvehjerter, som man godt kan anvende i denne ret fremfor lammehjerter.
Jeg synes at det er rigtig ærgerligt, at der er langt i mellem lammehjerter eller kalvehjerter i supermarkederne, da de smager super godt, er billige og utrolig sunde.
Hjerter indeholder en del proteiner og har et lavt indhold af fedt i sig. Samtidig indeholder de flere slags vitaminer og mineraler, hvilket gør at man godt kan anvende dem fremfor andet slags kød til en lækker gryderet.
Andre skønne gryderetter: Oksespidsbryst i rødvin // Boller i Karry // Oksehjerte med blå ost
Hjerter i Flødesovs En skøn klassisk ret
Ingredienser
- 3 – 5 hjerter af lam eller 2 – 3 stk. kalv. Vær obs. på at kalvehjerter er dobbelt så store som lammehjerter
- Olie og smør til stegning
- 2 skalotteløg
- 2 fed hvidløg
- 1 blad bladselleri
- 5 små gulerødder
- 2 pastinakker
- ½ knoldselleri
- 1½ dl. hvidvin
- Ca. 4 – 5 dl. lammefond eller hønsefond
- 1/3 porre
- 6 timiankviste
- 3 rosmarinkviste
- 2 laurbærblade
- 1 – 1½ dl. fløde
- Salt og peber
Sådan gør du
- Start med at rense hjerterne for blodrester, hvorefter de skæres i mundrette stykker og duppes tørre.
- Fjerne skallen fra løg og hvidløg som skæres i tern. Skær bladselleriet i tern.
- Skræl gulerødder og pastinakker som skæres i skiver. Er de store deles de først på langs inden de skæres i skiver.
- Skræl knoldselleriet som deles og den ene halvdel skæres i tern.
- Varm en gryde op til middelhøjvarme.
- Hæld en spsk. olie i og dernæst en spsk. smør, som bruses af.
- Steg hjertestykkerne ca. 2 – 4 minutter indtil de har fået farve, hvorefter de tages op igen.
- Skru ned for varmen til lav middel og sauter løg, hvidløg og bladselleri i 2 – 3 minutter indtil de er glasklare. De må ikke tage farve.
- Kom de øvrige grøntsager ved som sauteres med i 5 minutter.
- Kom hjerterne i igen, og hæld hvidvinen i, som skal koge lidt op for, at alkoholen fordamper.
- Hæld dernæst fonden i.
- Bind porre, timian- og rosmarinkviste og laurbærblade sammen til en bouquetgarni, som placeres i gryderetten.
- Læg låg på og skru ned på lav varme.
- Lad det simre i ca. 30 minutter. Bruger man kalvehjerter skal retten måske simre i 40 minutter.
- Når retten har simret færdig kommes fløden i, som varmes op og smages til med salt og peber.
Noter
I gamle dage fik man primært svinehjerter, hvilket måske skyldtes prisen og det ikke var så almindeligt, at spise oksehjerter eller hjerter af lam. Jeg kan stadig huske smagen af svinehjerter, som var ganske okay i gryderetter. Men hjerter af lam eller kalv er langt mere delikat og fin i smagen.
Det gør at hjerter i flødesovs sagtens kan serveres som en lækker og velsmagende gryderet til ens gæster.
Jeg tør godt lækker hovedet på bloggen at gæsterne vil elske denne ret, og ikke ane at gryderetten indeholder hjerter.
Hvad kan jeg servere til Hjerter i Flødesovs?
Man kan servere en fyldig og lækker grovmos til af forskellige rodfrugter som kartofler, gulerødder, knoldselleri eller andet man ønsker.
Ris som eksempelvis brune passer også utrolig godt til retten.
Ønsker man mere noget med kartofler vil jeg foreslå hjemmelavede Pommes Frites til.
Man kan som ekstra tilbehør serverer Dampede porre med pinjekerner og bacon til hjerter i flødesovs.
Skyl og rens hjerterne så man fjerner de blodrester der sidder inden i.
0 kommentarer